mandag den 22. februar 2016

Læserne har stemt: de tre største HR udfordringer i 2016

Alle står overfor udfordringer. Aktiemarkederne, FONA, David Cameron, Deloitte, HR afdelingerne og selvfølgelig læserne af HR Forretning.  

Læsernes vigtigste udfordringer


Her på bloggen spurgte jeg i begyndelsen af året mine gode læsere, hvad I betragter som den største HR udfordring i 2016. 

Der var ikke frit slag i bolledejen, da I kun kunne give jeres vurdering ud fra de valgmuligheder, jeg havde defineret på forhånd. 

Jeg kan derfor ikke udelukke, at der findes udfordringer, som er langt større end dem, som min forestillingsevne har tilladt i modellen, ligesom jeg ikke kan udelukke, at 99 procent af Danmarks befolkning synes, at en mikroundersøgelse på en random blog er for åndssvag og at de store konsulenthuses undersøgelser er meget mere interessante. 

Det begrænsede antal respondenter giver ikke plads til alt for vidtløftige konklusioner. Alligevel vil jeg hævde, at resultatet er repræsentativt, fordi det langt hen ad vejen udtrykker det, man faktisk går rundt og tænker på i mange af HR afdelingerne og på ledelsesgangene. 

Med disse forbehold in mente kan jeg nu afsløre, at:

  • 33% af dem, der har afgivet en prik, mener, at udviklingen af vores ledere er den mest presserende udfordring i 2016 
  • 25% mener, at stress og udbrændthed er den største udfordring 
  • 18% mener, at kampen om talenterne er den største udfordring

Afstemningen er gennemført i januar/februar 2016 og er ikke et udtryk for, hvor mange, der læser bloggen.

En fjerdedel af undersøgelsens respondenter har valgt 'stress og udbrændthed' som den vigtigste udfordring i 2016. Der bliver skrevet og ment meget om stress, og jeg er personligt anfægtet af, at vi som samfund tillader det epidemiske og næsten antimenneskelige omfang, stress og andre belastningslidelser har taget, men at så mange respondenter anser stress for at være den vigtigste HR udfordring i 2016, kommer alligevel bag på mig. 

At lederne trænger til udvikling kommer til gengæld nok ikke bag på ret mange, heller ikke lederne selv, og at vi står overfor en decideret ledelseskrise er en kendsgerning, som efter min mening er langt mere alvorlig end at HR afdelingerne ikke leverer værdi - hvilket undersøgelsens resultat også fint afspejler.

På den anden side er der ingen blandt undersøgelsens respondenter, der mener, at flere generationer på arbejdspladsen er en væsentlig udfordring, ligesom globalisering og HR transformation ikke anses for at være noget stort issue.

Generationsdebatten er en pseudodebat og derfor er jeg glad for, at ingen har valgt dette ikke-emne som en vigtig udfordring i 2016. Til gengæld er det min hypotese, at globalisering og cultural awareness, parallelt med diversitet og inklusion, kommer til at fylde langt mere i de kommende år end undersøgelsesresultatet antyder, fordi kampen om talenterne forskyder sig til en række nye markeder og platforme. 

I disse markeder og på disse platforme færdes der mennesker, som ikke ligner én selv og som derfor er mystiske, og alene af den grund bliver man nødt til at gøre sig ekstra umage med at forholde sig fornuftigt til dem og forbinde dem til sin kultur. Lagerbeholdningen af hvide mænd i midt 30'erne til slut 40'erne er ikke længere tilstrækkelig til at imødekomme verdens efterspørgsel på talent.

Kampen om talenterne er, bortset fra globalisering, det eneste undervurderede parameter i undersøgelsen, efter min mening. En femtedel af respondenterne identificerer talentområdet som det væsentligste i 2016, men tro mig, det kommer ikke til at gå så nemt med at tiltrække de bedste, for ikke at tale om nogen, i de kommende år, som det er gået i de foregående. 

I den seneste rekrutteringsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fremgår det, at andelen af virksomheder, der har svært ved at rekruttere kvalificeret arbejdskraft, er stigende. Vi er på ingen måde på 2007 niveau, men fra efteråret 2013 til efteråret 2015 er antallet af forgæves rekrutteringer steget med cirka 55 procent. 

Fra rapporten 'Rekruttering', udgivet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, efterår 2015

Der er store variationer på tværs af brancher og regioner, værst står det til i Storkøbenhavn og indenfor Bygge og Anlæg, men lad nu være med at tro, at det ikke angår dig, fordi du arbejder i den kreative branche og sidder på Bornholm. 

Det her kommer til at angå alle og det eneste positive er, at der ikke er mangel på HR damer, fordi den manglende mangel på HR damer kan kompensere for en lang række andre mangler. 

Det ved vi af erfaring.

Konsulentens vigtigste løsninger


Nu bliver det hele heldigvis lidt mere videnskabeligt, når én af verdens mest anerkendte HR eksperter, Josh Bersin, i en ny rapport fra Bersin by Deloitte siger, at nok er der masser af udfordringer, men for hver gang, der er en udfordring, er der også en løsning. 

Løsningsarkitekturen for HR's udfordringer i 2016 ser ifølge Bersin by Deloitte sådan ud:  

  • HR bliver designtænkningens spydspids: medarbejderoplevelsen kommer én gang for alle til at overtrumfe programmer, procedurer og processer.
  • HR bliver adfærdsøkonomistas: medarbejderne vil ikke mere gøre, hvad der bliver sagt, bare fordi, det bliver sagt, medarbejderne skal i stedet, på en lækker måde, nudges til at gøre det, der der ikke længere siges højt, men som er til deres egen fordel i det lange løb.
  • HR bliver innovationsninjas: de perfekte HR løsninger findes ikke længere som præfabrikerede varer på hylderne, og HR damerne og herrerne begynder derfor, gud forbyde det, selv at designe perfekte løsninger.
  • HR bliver den nye leders følgevend: formålsdrevne virksomheder, og hvem er ikke det for tiden, forstår, at lederne ikke er ledere som følge af deres kode i lønsystemet og deres kasse i organisationsdiagrammet, men som følge af deres følgeskabsfølge, som er noget helt andet end deres undersåtter og deres business partnere.
  • HR goes digital: alle HR teams får deres egen HR youtube kanal, HR algoritmer og HR apps med ugentlige opdateringer til iPhone og Android - og så taler vi ikke om Twitter og Snapchat, som for længst er på plads.

Jeg ville ønske, at jeg selv havde fundet på det, for jeg vil også have en app, blandt andet, men derudover må jeg desværre tilføje et: As if.

Bersins Predictions for 2016 er helt sikkert det, vi godt kunne tænke os, der kommer til at ske, men jeg vil tage mig den frihed at tvivle på, at det kommer til at ske i år.  

Og det er ikke kun fordi, HR er nogle hængerøve.  

Serviceleverandører, nej tak


Nej, HR afdelingen er på ingen måde en samling hipsters i baggy jeans (som ikke har været moderne siden sensommeren 2014, i øvrigt), så derfor, siger Bersin, vil HR i 2016 ændre sig fra at være en afdeling:
v
  • fuld af generalister og serviceleverandører, som arbejder med halve vinde og en serviceminded attitude
til at være en afdeling:
  • fuld af specialister og guruer, som arbejder evidensbaseret og innovativt med konkrete forretningsproblemer 
v
Jeg har længe ønsket, at der i HR var nogle flere specialister og også nogle flere guruer, for den sags skyld. Min analyse, som tager udgangspunkt i virkeligheden, er imidlertid, at kursen mange steder er rigtig, men at tempoet er for sløvt. 

Verden omkring os, både den nære og den fjerne verden, accelererer langt hurtigere, end vi gør, hvilket betyder, at gappet mellem HR og de øvrige, interne forretningsenheder kontinuerligt øges, ligesom gappet mellem organisationens inderside og organisationens yderside desværre også vokser. Hver eneste dag. 

Jack Welch, guru 

Den erkendelse har jeg taget en personlig konsekvens af, jeg har sagt mit job op. 

Ikke fordi der som sådan var noget galt med det job, jeg har, men fordi jeg har besluttet mig for at kaste mig ud på ydersiden og gå all in på en karriere som højhastigheds-HR-innovations-posedame. 

Det har jeg skrevet en smøre om her, hvis du skulle være interesseret, og hvis ikke, er det også i orden.

Man sender ikke uden videre en raket til månen. Det kommer jeg måske heller ikke til, men jeg bliver nødt til at prøve.

Til vi ses igen, er du som sædvanlig meget velkommen til at skrive en kommentar eller dele indlægget. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar