Pederstrup (Lolland), 3180 f.v.t.
Kandidaten nærmer sig fra skovens side.
Ikke udpræget adræt, men det er ikke så underligt. Han er nemlig ikke længere en af de yngste, og Yngva er kommet foran, selv om hun har deres tvillinger fra i forfjor på slæb.
"Lægæst!" udbryder hun og peger. Mellem birkestammerne anes et langhus, og bag det en lysning, der synes at strække sig ud i det uendelige. Lægæst har aldrig før set så stor en lysning. For ham findes der kun skoven og dyrene i den.
Vagtsomt bevæger de sig tættere på gården. En mand træder ud ad åbningen i huset og ser i deres retning.
"Kom, Lægæst," opfordrer Yngva, "kom nu." Hun skubber børnene i ryggen, og sammen tumler de fire ud af skovens beskyttende skygge og ud på den smalle slette omkring huset.
Manden nikker venligt til dem: "Vær hel."
De fire i den lille gruppe siger ikke noget, men Yngva nikker tilbage.
Efter en kort pause træder Lægæst frem foran de andre: "Vær hel, du gode mand. Efteråret nærmer sig, og vi er kommet for at søge mad og husly til gengæld for arbejdskraft."
Manden lader blikket glide henover først Lægæst, så Yngva. Børnene interesserer han sig ikke for, de er for små.
"Har I nogen erfaring?" spørger han, mens han slår ud med den ene arm mod lysningen bag sig.
Lægæsts håb flammer op, for skovens ånder skal nok vide, at han har erfaring: "Ork ja. Jeg har allerede opfostret ét kuld, og nu er jeg i gang med det andet." Han blinker til Yngva: "Mit jagtudbytte har altid været stort, jeg har nedlagt mange vilde okser i min tid."
"Hmm," brummer manden, "det er jo fremragende. Men kender du til agerbrug?"
Yngva blander sig nu: "Jeg har indsamlet frø og lagt dem i jorden, når jeg vidste, at vi ville overvintre eller vende tilbage året efter. Nogle gange lykkedes det mig at høste lidt." Hun spejder ud over mandens marker bag langhuset: "Jeg kan se, at du har emmer."
Lidt overrasket betragter han Yngva. "Ja, og dværghvede."
Yngva kniber øjnene sammen for at får øje på dværghveden deromme, mens manden tager ordet igen: "I kan få en plads i huset. Du," han vender sig mod Yngva, "får til opgave at passe markerne sammen med mine børn og svigerbørn."
Yngva knitrer taknemligt. "Mens du," nu peger han på Lægæst, "kan passe dyrene. Men tag dig i agt. De skal ikke nedlægges." Han griner højt og stoler tydeligvis ikke på Lægæsts åndsevner.
Lægæst mærker raseriet stige op i sig, og hvad værre er, så forstår han, at Yngvas job har højere status end hans eget. Og det er oven i købet ham, der har erfaringen!
Yngva klapper beroligende Lægæst på armen. I aften må hun forsikre ham om, at han er skovens største jæger, og at den nye bondetid kun er for bløddyr og kvindfolk.
Lægæst (Foto fra DR's serie "Historien om Danmark") |
Bonden (Foto fra DR's serie "Historien om Danmark") |
Lejre (Sjælland), 844
Kandidaten træder ind foran de højest rangerende krigere, tre mænd og en kvinde, der sidder bænket i kongehallen.
Ragnar fører ordet: "Godmorgen, unge Harald. Kom og sæt dig og fortæl lidt om dig selv."
"Jeg er af Skjoldungernes slægt, Rolf Krake er min far, Hilda Borgahjort min mor." Før Ragnar når at sige noget, tilføjer Harald triumferende: "Og jeg har mine egne våben."
Ragnar er ikke misfornøjet. Det er gode aner, og redskaberne til at løse opgaven synes også at være til stede. Men hvad med erfaring?
"Er du vant til at gå besærk?"
Harald skraber usikkert med den ene fod i det stampede jordgulv: "Ah, vant til og vant til. Jeg har vel prøvet det en enkelt gang eller to."
Ragnar virker ikke tilfreds: "Vi sejler mod Paris, næste gang træerne grønnes. Frankerne er et genstridigt folk, og jeg har brug for mænd og kvinder, der kan gå amok for at overvinde modstanden. Har du erfaring med besærkergang, eller endnu bedre: har du sten på det? Er dit navn indhugget nogetsteds?"
Haralds øjne flakker. Den kvindelige kriger stirrer ufravendt på ham, bemærker han. Hendes borende blik gør ham utilpas.
"Jeg.." Han går i stå, mens han overvejer, hvordan han skal svare Ragnar. Så tager han sig sammen og ranker sig foran den store vikingekonge: "Mine bedrifter er endnu ikke foreviget på sten, men jeg er jo også ung. Nogen skal ligesom være den første til at give mig en chance, så jeg kan vise, hvad jeg dur til." Harald ser så trodsigt på Ragnar, som han vover.
Ragnars blik møder ikke Haralds, men vandrer let henover de tre andre krigere for at aflæse udtrykket i deres ansigter, selv om det faktisk er uden betydning, hvad de mener. Det er Ragnar Lodbrog, der bestemmer.
"Vel talt, unge mand. Desværre er det her ikke en læreplads, men en arbejdsplads for voksne. Jeg skal bruge folk, der er frygtløse og som kender til blodrusens sødme. Folk, som vil ofre deres førstefødte for at opleve den rus igen."
Harald erkender nederlaget, dum er han ikke. Han sænker panden, rejser sig fra sædet og begynder at trække sig baglæns ud af salen.
"Hov, vent!" udbryder Ragnar. "Du kan få beskæftigelse som hjælper hos bådebyggerne. Vi skal have bygget 500 nye skibe inden togtet til Frankerriget. Var det noget?"
Harald lader sig ikke mærke med ydmygelsen. I stedet smiler han bredt til Ragnar, og simulerer et tak med sine to håndflader presset sammen foran brystet, mens han bakker ud af hallen.
Skjoldmøen glor skeptisk efter ham, markant uimponeret over hans fremtoning. Men han skal vise hende og Ragnar! For han er ikke tømrer, han er kriger, og snart vil det være ham, der slår slagets tone an.
Ragnar Lodbrog (Foto fra TV-serien "Vikings") |
Cambridge (England), 1815
Kandidaten ankommer rettidigt til Richard Porsons kontor. Porson er professor i græsk og leder af det humanistiske fakultet på Cambridge Universitet lidt nordvest for London.
"Træd nærmere," inviterer Porson. Han peger på en komfortabel lænestol, der står placeret skråt foran skrivebordet.
Kandidaten er ovre den værste ungdom, men stadig tilpas vital. Han præsenterer sig som Percy Shelley, og de to mænd giver hinanden hånden, før de sætter sig på hver sin side af bordet.
"Javel, ja," indleder Porson. "Jeg forstår, at De mener, at De vil være egnet til at undervise i engelsk litteratur i disse stolte rammer." Han spreder sine arme som vingerne på en stor fugl for at signalere, at de stolte rammer indbefatter det hele, inklusiv hans kontor.
"Helt afgjort," svarer Shelley, mens han lægger det ene elegante bukseben over det andet. "Lord Byron og William W.* er nogle af mine tætteste venner, og min veninde, Mary, har ligeledes litterære aspirationer. Og så er jeg jo uddannet fra Oxford." Det sidste siger han med ekstra betoning af sin overklasseudtale.
"Det er glimrende." Porson er tilfreds med Shelleys skoling og erfaring, men der er noget andet, der nager ham: "Jeg har ladet mig fortælle, at De forlod Oxford i utide?" Han kigger i sine noter: "I foråret 11?"
Porson ser Shelley i øjnene, som ikke slår blikket ned, men tværtimod stirrer tilbage.
"Det er sandt, der var uoverensstemmelser .."
"Kan De uddybe arten af de uoverensstemmelser?"
"For at sige det ligeud, var problemet, at jeg udgav en pamflet, hvor jeg argumenterer for socialisme, fri sex og en vegetarisk livsstil." Shelley udtaler ordene roligt og med hagen løftet. Han er ikke bekymret over den andens reaktion.
Det giver et lille gib i Porson, om end han ikke ser overvældende foruroliget ud: "Nå, det lyder også som krasse sager."
Der skal mere til, før Porson har tænkt sig at fravælge en af de største engelske digtere til jobbet som underviser af sine studerende. Det ligger helt fast. Men Porson er nysgerrig af natur, og derfor kan han ikke dy sig for at spørge: "Og hvad var titlen på pamfletten?
"'Ateismens nødvendighed'," svarer Shelley, og uddyber: "Det var et antireligiøst manifest."
Porsons sarte ansigtskulør skifter omgående til mørkerød. Hårdt skyder han stolen væk under sig og springer op på fodballerne, mens den højre pegefinger sigter indigneret mod døren: "Ud! Kan De se at komme ud. Mage til gudløst kvaksalveri skal man lede længe efter."
Shelley ryster let på hovedet, rejser sig og trækker ned i sine pantaloner, før han forlader Porson og Cambridge for altid.
Hjemme hos Mary igen ler de af episoden, mens de diskuterer, hvordan de nu skal skaffe midler til deres ukonventionelle livsstil.
Percy Shelley (Foto fra filmen "Mary Shelley") |
Tilfældet råder
Så er man for gammel, så er man for ung, så er man for moderne og så er man for gammeldags.
Hvad gammeldags angår, forestiller jeg mig en episode, hvor den merkantile HR-influencer, Dave Ulrich, ankommer for at søge job hos en regenerativ erhvervsfilosof. Ulrich får naturligvis ikke jobbet, men det betyder ikke, at han er uden evner. Det betyder bare, at erhvervsfilosoffen foretrækker intuition og sansning fremfor Ulrichs regneark og regressionsanalyser.
Det samme gælder Lægæst, Harald og Shelley. De har hver især masser af evner, måske endda talent, men timing - og i noget omfang: tilfældigheder - gør, at det ikke går som ønsket.
Jeg vil dog ikke afvise, at Lægæst og Yngva grundlagde en stor bondeslægt (først og fremmest på grund af Yngvas gener), at Harald blev en berømt og agtet bådebygger i sin samtid og at Shelley fik en apanage året efter optrinnet på Cambridge, som gjorde, at han og Mary kunne skrive digte og romaner, som stadig læses den dag i dag.
*
* [Wordsworth]
Det meste i dette blogindlæg er opdigtet, men noget er sandt. Det er sandt, at jægersamlerkulturen med tiden blev udkonkurreret af agerbruget, ligesom det er sandt, at vikingerne belejrede Paris i 845, formentlig anført af Ragnar Lodbrog. Percy Shelley er en virkelig figur, og det samme er veninden, sidenhen hustruen, Mary Wollstonecraft Shelley, som skrev "Frankenstein", der udkom i 1818.
Blog skrevet af: Maya Drøschler, selvstændig redaktør, den geist 👻 (md@dengeist.dk)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar